Siirry pääsisältöön

Suositeltua

4 x Netflix -suosikit tällä hetkellä

Viimeisimmästä Netflix -suosikkipostauksesta onkin jo vierähtänyt tovi, joten nyt jos koskaan on erinomainen aika hieman päivitellä sitä listaa. Tässä postauksessa vinkkaankin neljä Netflix -sarjaa, jotka olen katsonut viimeisen parin kuukauden aikana, ja joista olen erityisesti nauttinut. Nappaa siis popparit kainaloon, ja heittäydy näiden sarjojen pariin palautumaan maanantaimorkkiksesta! 1. CHAMPIONS Hauska ja ajankohtainen "roskakomedia" on joukoin yksinkertaisin ja ärsyttävin sarja, joka samalla kuitenkin koukuttaa katsomaan seuraavan jakson, ja vielä seuraavan jakson. Viittaukset populaarikulttuuriin, julkisuuden henkilöihin ja tapahtumiin yhdistyvät nokkelasti tavallisen arjen ongelmiin, kuten murrosikään, rahavaikeuksiin ja ihmissuhteisiin. Tässä sarjassa ei joudu turhia odottelemaan, sillä juonenkäänteet ovat todella nopeita, joten sarjaa on helppo seurata myös esimerkiksi kotitöitä tehdessä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Champions kertoo New Yorkilaisesta k

Tällä viikolla otin lainan

Laitoin viime viikolla pankkiin opintolainahakemuksen, kun kävi selväksi, ettei meillä pelkilla opiskelijan tuilla kyllä pärjätä. Viikko sitten torstaina tehtiin puhelimitse sopimus, jonka jälkeen sanottiin menevän noin viisi pankkipäivää siihen, että rahat ovat tilillä. Nopeasti se sitten kuitenkin meni, sillä jo maanantaina tilillä odotteli valtava summa rahaa. Tai no, ainakin meidän opiskelijoiden mittapuulla. Meillä kävi siinä mielessä tosi hyvä tuuri, että Euribor on tällä hetkellä miinuksella, joten lainan korko jäi todella pieneksi. 

 

Rahaa

Kuvalähde

 

Oma pääni tuntuu paljon kevyemmältä nyt, kun rahaa on tarpeeksi. Ei tarvitse enää pähkäillä sitä, onko kaikki laskut maksettu, riittääkö rahaa koko kuukauden ruokiin, tai mitä jos tulee ylimääräisiä menoja. Lisäksi meillä on nyt myös ylimääräistä rahaa, sillä saimme myös elokuun lainaosuuden, vaikka emme vielä silloin lainaa tarvinneetkaan. Nyt meillä on siis ylimääräinen 650e, joten ei todellakaan pitäisi olla pulaa rahasta. 

 

Tietenkin samaan aikaan takaraivossa kummittelee se tosiasia, että "hei, tämä on vain laina, joka pitää joskus pystyä maksamaan pois". Opintolaina on kuitenkin muihin lainoihin verrattuna  niin "edullinen", etten ainakaan toistaiseksi vielä aio stressata siitä sen enempää. Myös pankkivirkailija, jonka kanssa kävin lainajuttuja läpi, selitti ehtojen olevan pankin puolelta hyvin joustavat, sillä loppupeleissä lainalla on kuitenkin valtion takaus.

 

Miten tämä nyt sitten todellisuudessa parantaa opiskelijapariskunnan elämänlaatua? Tässä muutama esimerkki:

- Maksukyvystä huolehtiminen vähenee, jolloin myös stressi jää vähemmälle

- Voimme ostaa laadukkaampia ja monipuolisempia ruoka-aineita

- Voin pakottaa suostutella avomiehen ostamaan uusia vaatteita, joissa ei ole reikiä haaroissa tai kainaloissa

- Meillä on mahdollisuus tehdä asioita ja osallistua tapahtumiin ilman, että jonkun pitää sponsoroida

- Ei tarvitse vältellä lääkärikäyntejä siinä pelossa, että sieltä kolahtaa postiluukkuun valtava lasku

 

Joku varmasti ajattelee tässä kohtaa että "Menkää töihin, pummit", ja siihenkin minulla on sanottavaa. Itse sain leiriohjauksen kautta mahdollisuuden tehdä muutamana iltapäivänä kuukaudessa vuoroa Ruoholahden nuorisotalolla, josta maksetaan korvaus. Tässä kuussa vuoroja on seitsemän, jolloin bruttotulot ovat jo melkein 300e. Jos tuo kolmen huntin raja ylittyy, niin se tulee vaikuttamaan opintotukeen, niin järjetöntä kuin se onkin. Joten minä tienaan kyllä ihan "oikeaakin" rahaa. Puhumattakaan siitä, että meidän tulomme pienenivät huomattavasti, kun vaihdoin työttömyyden koulunpenkkiin. How fucked up is that?

 

Elokuussa sain vielä vajaa 300e palkkaa kesän leiriduuneista, ja sen lisäksi minä ja avomies saimme yhteensä noin 550e asumistukea ja 500e opintotukea. Tämä kaikki tekee yhteensä noin 1350e, josta pakollisiin menoihin meni noin 850e. Jäljelle jäi siis noin 500e, josta hoitaa ylimääräiset menot, kuten ruoat ja muut käyttötavarat, Netflix, Spotify, vaatteet, meikit, hygieniakamat, ulkonakäynnit jne. Kun asuin yksin, minulla jäi pelkästään itselleni käyttöön sama summa, ja nyt meitä oli kaksi. Ihan hyvin me kuitenkin elokuun pärjäsimme, sillä mukana kuukauden budjetissa tosiaan oli tuo 300e leiripalkkio.

 

Tässä kuussa jäljelle jäi siis 300e vähemmän, joten laina oli aivan pakollinen. Kahdellasadalla ei enää hoida kaikkia meidän menojamme ilman hirveää stressiä ja sitä, ettei yksinkertaisesti tee koko kuukauden aikana yhtään mitään ylimääräistä. Ensi kuun budjetti taas tuntuu ihan valtavalta, sillä tuon standardin 1050e lisäksi meillä on 650e opintolaina JA 280e palkkatuloja. Kuukauden budjetti on siis melkein 2000e! Huhhuh, tässähän ihan silmissä sumenee.

 

Noniin, onhan tässä tullut nyt lässytettyä sitä sun tätä, ja todellakin tiedostan, että huonomminkin voisi mennä. Halusin jostain syystä kuitenkin vähän avata tätä meidän taloudellista elämää, sillä raha on tuntunut olevan suuri puheenaihe täällä jo jonkin aikaa. Minä vieroksuin opintolainaa ihan siihen hetkeen saakka, kunnes olin sopimusta tekemässä. Mutta nyt tuntuu paremmalta. Taloudellisesti vakaammalta ja turvallisemmalta.

 

Mitä varten te olette joskus joutuneet nostamaan lainaa? Vai oletteko kenties pärjänneet ilman?

 

Kirsikka W.

Kommentit

  1. Nostin ensimmäisen opintolainani ja ajoin ajokortin sillä :). Sittemmin on lainaa otettu autoon ja omakotitaloon. Nyt kyllä ne kaikki on jo maksettu, jihuu!! Aikamoista velkavankeuttahan tämä elämä tuntuu olevan...

    VastaaPoista
  2. Niinhän se vähän tuntuu olevan, mutta toisaalta, mieluummin olen velkavankeudessa kuin esimerkiksi koditon :) Kunhan ei vaan pikavippeilyyn sotkeudu, niin eiköhän näistä selvitä!

    VastaaPoista
  3. Minä nostin aikanani aika surutta opintolainaa :) Ajattelin, että kerrankos tässä eletään ja opintolainan supermatalan koron ansiosta asia tuntui aika turvalliselta.

    VastaaPoista
  4. Toi matala korko oli kyllä meilläkin sitten se, mikä lopulta auttoi sen lainan ottamaan :) Tuli semmoinen tunne, että vaikken koskaan lotossa voittaisikaan, niin nuo lainat saa silti varmastikin maksettua.

    VastaaPoista
  5. Opiskelijan tuet ovat kyllä surkean pienet, varsinkin jos sattuu asumaan avopuolison kanssa ja avopuoliso käy töissä, silloin ei saa asumistukea ollenkaan. Itse käynkin töissä opintojen ohella. Se pidentää selvästi opintoja, joten ei ehkä ole paras mahdollinen vaihtoehto :(

    VastaaPoista
  6. Oikeassa olet! Kai sitä kuvitellaan, ettei opiskelu oikeasti mitään aikaa tai energiaa vie, ja opiskelijatkin pärjää pelkällä pyhällä hengellä. Onneksi me ollaan sentään avokin kanssa molemmat opiskelijoita, joten on hivenen parempi tilanne. Mutta jatkuvasti vaan vaikeemmaksi tehdään tää opiskelijoiden elämä, kun lainantakaussumma nousee ja tuet pienenee. Kohta ei ole enää ollenkaan kannattavaa muuttaa pois kotoa ennen kolmekymppisiä :(

    VastaaPoista
  7. Mun mielestä on typerää miten kaikkien on pakko ottaa se opintolaina.

    VastaaPoista
  8. No eihän sitä varsinaisesti pidä nostaa, mutta aika hankalaksi elämä kyllä tehdään ilman sitä :) Tietysti voi aina sitten työskennellä koulun ohella, jos lainan ottaminen ei innosta.

    VastaaPoista
  9. Kyllä opintolaina kannattaa ilman muuta nostaa. Noin halpaa lainaa ja noin hyvillä ehdoilla olevaa rahaa on vaikea löytää. Osa opiskelijoista nostavat opintolainan ja sijoittavat sen, koska se on käytännössä ilmaista rahaa.

    Hyvän päätöksen siis teit!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Näitä luetaan paljon