Siirry pääsisältöön

Suositeltua

4 x Netflix -suosikit tällä hetkellä

Viimeisimmästä Netflix -suosikkipostauksesta onkin jo vierähtänyt tovi, joten nyt jos koskaan on erinomainen aika hieman päivitellä sitä listaa. Tässä postauksessa vinkkaankin neljä Netflix -sarjaa, jotka olen katsonut viimeisen parin kuukauden aikana, ja joista olen erityisesti nauttinut. Nappaa siis popparit kainaloon, ja heittäydy näiden sarjojen pariin palautumaan maanantaimorkkiksesta! 1. CHAMPIONS Hauska ja ajankohtainen "roskakomedia" on joukoin yksinkertaisin ja ärsyttävin sarja, joka samalla kuitenkin koukuttaa katsomaan seuraavan jakson, ja vielä seuraavan jakson. Viittaukset populaarikulttuuriin, julkisuuden henkilöihin ja tapahtumiin yhdistyvät nokkelasti tavallisen arjen ongelmiin, kuten murrosikään, rahavaikeuksiin ja ihmissuhteisiin. Tässä sarjassa ei joudu turhia odottelemaan, sillä juonenkäänteet ovat todella nopeita, joten sarjaa on helppo seurata myös esimerkiksi kotitöitä tehdessä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Champions kertoo New Yorkilaisesta k

Netflixin Death Note - katsomisen arvoinen vai ei?

Netflix julkaisi muutama päivä sitten elokuvan, jota itse olen odottanut (kauhulla ja innolla) jo pidemmän aikaa. Kyseessä on Tsugumi Ohban ja Takeshi Obatan Death Note -nimiseen mangasarjaan perustuva elokuva, joka kantaa samaa nimeä. Itse en ole itse mangaa vielä koskaan lukenut, mutta siitä on tehty myös saman niminen animesarja, joka on ollut minulle todella mieluinen. 

 

Netflix Death Note poster

 

Kaikessa simppeliyydessään Death Noten idea on se, että Light Yagami (tai japanilaisittain Yagami Raito) -niminen opiskelija löytää ihmismaailmaan pudotetun kuolemanjumalan vihkon, Death Noten. Vihkon tärkein ominaisuus on se, että henkilö, jonka nimi vihkoon kirjoitetaan, tulee kuolemaan. Kuoleman ajan ja tavan voi myös määritellä tarkemmin, ja vihkon käyttöön liittyy myös monia muita erilaisia sääntöjä, joita en viitsi tässä erikseen luetella. Death Noten avulla Light alkaa tappamaan rikollisia, tavoitteenaan tehdä maailmasta parempi paikka. Se ei kuitenkaan jää maailman viranomaisilta huomaamatta, vaan pian Interpol onkin jo Kiraksi nimetyn tappajan perässä.

 

Mangasta ja animesta poiketen Netflixin Death Note sijoittuu (yllätys, yllätys) Yhdysvaltoihin. Myös päähenkilön nimi on muutettu Light Yagamista Light Turneriksi. Monia muitakin muutoksia japanilaisten ja amerikkalaisen versioiden välillä on, osa niistä ymmärrettäviä, kun taas osa... Noh, ei niin mieluisia. Tässä kohtaa haluan mainita, että yritän pitää mahdolliset spoilerit minimissä, mutta jotain saattaa silti lipsahtaa.

 

Death Note -elokuvaa on amerikkalaistettu hyvin paljon, joka toisaalta on ihan loogista. Yhdysvalloissa ja Japanissa esimerkiksi kouluympäristöt ovat jo niin erilaisia, että tuntuisi kummalliselta yrittää luoda elokuvaan täysin samanlaista miljöötä, kuin mangassa tai animessa. Elokuva ei vain uppoaisi kohdeyleisöönsä samalla tavalla. Mielestäni oli myös mielenkiintoista huomata, miten kulttuurilliset erot vaikuttavat elokuvan tunnelmaan. Jotkut voivat olla sitä mieltä, että leffaa on länsimaalaistettu liiankin paljon, mutta minun näkövinkkelistäni se oli oikeastaan välttämätöntä juonen uskottavuuden kannalta.

 

Myös henkilöhahmoja on muunneltu rutkasti, eikä pelkästään heidän nimiään. Ensimmäisenä Death Note -faneja on puhuttanut se, ettei näyttelijäkaarti ole aasialainen. Mielestäni tämä on kuitenkin ihan okei, sillä elokuvan oltiin nimenomaan suunniteltu sijoittuvan Yhdysvaltoihin, jolloin olisi kummallista jos kaikki henkilöt olisivat aasialaisia. Toisaalta, luin jostain huhuja, että aasialaistaustaisia näyttelijöitä oltiin jokseenkin syrjitty sen takia, että elokuvaan heitä ei haluttu. Tämä taas mielestäni ei ole oikein, sillä kyllähän Jenkeissäkin kuitenkin aasialaistaustaisia henkilöitä asuu ja elää.

 

Valitettavasti ulkonäön lisäksi myös useiden hahmojen luonteet olivat kokeenet suuren muutoksen. Light Yagami ja maailmankuulu rikostutkija L ovat molemmat alunperin hyvin viisaita ja laskelmoivia ihmisiä, ja suuri osa Death Noten viehätyksestä perustuukin heidän väliseensä psykologiseen peliin. Netflixin elokuvassa tästä mielten välisestä kamppailusta ei ollut tietoakaan, sillä Light Turner oli vain ajattelematon ulkopuolinen teinipoika, ja L johtopäätöksiin hyppäilevä ja helposti hermostuva rellestäjä. Kun päähenkilöiden luonteita muutetaan niin rajusti, ja elokuvasta unohdetaan lähes kokonaan alkuperäisen tarinan juju, alkaa ainakin allekirjoittanutta hieman harmittamaan. Tietenkin tarinaan piti vielä lisätä Lightin rakkaustarina sosiopaatin piirteitä omaavan cheerleaderin kanssa, ja pakka oli täysin sekaisin. Eikä semmoisella hyvällä tavalla.

 

Väkivallalla mässäily on arkipäivää tämän hetken elokuvissa, joten ei liene siis ihme, että myös Netflixin Death Note on hypännyt tähän samaan junaan. Suurin osa elokuvassa nähdyistä kuolemista on showta, jossa ei pelätä tulla nähdyksi tai kuulluksi. Näin ei kuitenkaan alkuperäisessä tarinassa ollut, vaan tavallisimmin ihmisiä listittiin sydänkohtauksen voimin. Toisaalta, Netflixin elokuvaversio olisi voinut olla aivan liian tylsä ilman graafisia kuolemia, sillä se ei todellakaan pysty pitämään katsojaa otteessaan samalla tavalla, kuin esimerkiksi anime.

 

Death Note -elokuvan juoni ei ole edes pääpiirteittäin samanlainen kuin mangassa ja animessa. Suurin syy tähän on luultavasti se, että koko tarinaa on hyvin vaikea saada tiivistettyä yhteen vajaan kahden tunnin elokuvaan. Toisaalta, animesarjan mittapuilla tämä elokuva ei kattanut edes ensimmäistä kautta kokonaisuudessaan, joten voi hyvin olla mahdollista, että siitä tehdään useampi osa. Tästä huolimatta juoni tosiaan poikkesi alkuperäisestä huomattavasti. Monia merkityksellisiä kohtauksia korvattiin tai jätettiin pois, ja jäljelle jäi todella nopeatempoinen ja hieman tylsä lovestory gone bad. Ehkä juonesta saattaisi kiinnostua joku sellainen, jolla ei ole ollut mitään tietoa alkuperäisestä tarinasta, mutta silloinkin elokuva olisi luultavasti vain ihan ok.

 

YouTube käyttäjä CZsWorld tuo eräässä videossaan ilmi, että vaikka Death Note -elokuvan juoni ja toteutus on aika tönkköä jenkkikamaa, niin siinä on kuitenkin mielenkiintoisiakin asioita. Leffa nimittäin sisältää tämmöiseksi teinimurhamässäilyklipiksi yllättävän paljon symboliikkaa ja erinomaisia pieniä viittauksia, jotka ainakin itseltäni menivät aivan ohi elokuvaa katsellessani. Joten löytyy tästä elokuvasta jotain pohdittua ja syvällisempääkin. Harmi, ettei sitä samaa tunnelmaa tuotu myös itse tarinassa esille.

 

Tiivistettynä voisin sanoa, että Netflixin Death Note on aika tylsä ja mitäänsanomaton elokuva, jossa ei ole onnistuttu vangitsemaan alkuperäisen tarinan viehätystä. Jos siitä kuitenkin julkaistaan toinen osa, niin katson sen samalla mielenkiinnolla kuin tämän ensimmäisenkin. Onhan tämä kuitenkin juoneltaan hyvin erilainen, kuin animesarja, joten ehkä Netflixillä on vielä mahdollisuus yllättää. Jos joku kiinnostuu tästä aiheesta, niin katsokaa ihmeessä tämä Netflix -elokuva ensimmäisenä, ja sen jälkeen siirtykää animeen. Silloin ette ehkä pety niin pahasti.

 

Onko Death Note teille tuttu? Entä aiotteko katsoa tämän Netflix -elokuvan?

 

Kirsikka W.

 

*Kuvalähde: Netflix

Kommentit

  1. Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta. Taidan ottaa katseluun vaikka saikin sulta aika murskatuomion

    VastaaPoista
  2. Tule sitten ihmeessä jakamaan omakin mielipiteesi :)

    VastaaPoista
  3. Tää oli kyllä ihan oikeasti surkea elokuva...

    VastaaPoista
  4. Aika moni on ilmeisesti ollut samaa mieltä, mitä nyt olen netissä tutkiskellut :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Näitä luetaan paljon